NIEUW in 2025: Samenwerking Samurette & ki club.cool
In 2025 gaat Samurette een samenwerking aan met karateschool ki club.cool. Een nieuwe activiteit staat op de agenda: Samurette’s Girls- Karate Dojo! Dit is de naam van een karatecursus exclusief voor meisjes in de leeftijdsgroep 12-18 jaar.
DE CURSUS
Met deze, speciaal voor meisjes ontwikkelde beginnerscursus karate, willen ki club.cool en Samurette deze gender- en leeftijdsgroep laten kennismaken met martial arts in een sociale omgeving waar zij zich in elkaar kunnen herkennen en waar naar verwachting minder sociale hordes zijn dan in een community van meer gemengde samenstelling. Zij verwachten dat de door hen gecreëerde context en voorwaarden binnen deze cursus meisjes enthousiasmeert voor sportbeoefening in het algemeen en in het bijzonder karate.
In een tijdsbestek van 6 maanden vanaf 3 april t/m 26 juni en na de zomervakantie van 28 augustus t/m 4 december, bieden wij elke donderdag in totaal 25 lessen aan van anderhalf uur. In deze aaneengesloten periode leren de meisjes de grondbeginselen van het karate, zoals stevig staan, arm- en beentechnieken voor verdediging en aanval, partnergevecht en kata (artistieke vechtkunst choreografie). Ook zal er speciale aandacht zijn voor fysieke en mentale weerbaarheid. Doel is ook de conditie, kracht, lenigheid en motorische vaardigheden te verbeteren, en dus de lichamelijke gezondheid in het algemeen. Vriendschap staat hoog in het vaandel; een goede, veilige sfeer brengt mensen bij elkaar en dat te ervaren is eveneens empowerend.
SAMENVATTING
CURSUS: Karate voor meisjes van 12-18 jaar. Doelgroep: Karate voor meisjes van 12-18 jaar.
Periode: 25 lessen (exclusief vakantie- en feestdagen), vanaf donderdag 3 april – donderdag 26 juni 2025 en vanaf 28 augustus – 4 december 2025.
Locatie: ki club.cool dojo, Herengracht 34, 1015 BL Amsterdam.
Tijd: 18:45-20:15 uur.
Lerares: Thérèse Zoekende Kosten: € 150,- (is 50% korting). Jeugdfonds Sport en Cultuur of Stadspas Amsterdam kunnen bijdragen in de contributie. Aanbieding: GRATIS karatepak (eerste 15 aanmeldingen).


Korte historie van de Japanse Female Warrior:
Karate is een in Japan (Okinawa) ontwikkelde krijgskunst met wortels die teruggaan naar China en zelfs India. Door karatebeoefening leer je meer over andere dan westerse culturen, met name de Aziatische. De Oosterse filosofie is bijvoorbeeld een onderdeel van deze rijke artistieke bewegingskunst, net als spirituele training, en natuurlijk, niet te vergeten: zelfverdediging en weerbaarheid.
De martial arts zijn van oudsher een vooral door mannen gedomineerde wereld, maar heeft vrouwen en meisjes natuurlijk ook zeer veel te bieden, en omgekeerd!
Daarom richten karateschool ki club.cool en Samurette zich met de introductie van deze cursus exclusief op de bevordering van karatebeoefening van meisjes.
Samurette is de vrouwelijke evenknie van samurai. Iedereen kent wel de mannelijke samurai krijgers, maar dat er ook vrouwelijke krijgers hebben bestaan is een vaak onbekend feit in de Japanse geschiedenis. Het is een beetje een vergeten wereld. Vrouwelijke martial artists waren getraind in vechtsporten en het hanteren van wapens voor het verdedigen van huis en haard (onna-bugeisha) of voor deelname aan de gewapende strijd (onna-musha). Zij zijn ook tegenwoordig een positief rolmodel voor meisjes en vrouwen die karate beoefenen.
Keizerin Jingū was een legendarische Japanse keizerin die regeerde na de dood van haar echtgenoot in het jaar 200. Jingū heerste waarschijnlijk van 201 tot 269 en werd beschouwd als de 15e Japanse heerser tot aan de Meiji-perioden. Jingū wordt onder meer beschreven in de Japanse pseudo-historische kronieken Kojiki en Nihonshoki. De Nihonshoki of De Kronieken van Japan is een kroniek die de geschiedenis van Japan vanaf de schepping tot de eigen tijd behandelt. Het werd vervolledigd in 720. In deze 8e eeuwse Japanse kroniek wordt Jingū genoemd als regerende keizerin, vrouwelijke krijger (Onna-musha) en shamaan. Zij maakte de weg vrij voor latere Onna-bugeisha; ze werden talrijker en prominenter.

“Female warrior Ano” (1886), Yōshū Chikanobu (1838-1912)

SENSEI:
De lessen zullen gegeven worden door Thérèse Zoekende, één van de oprichters en leraren van ki club.cool. Zij geeft al meer dan dertig jaar karateles als vaste kracht bij de karateschool en geeft tevens lessen en workshops op basis en middelbare scholen, bedrijven en diverse andere organisaties. Naast haar beroep van karatelerares is zij beeldend kunstenaar. De visuele kunsten en martiale kunsten komen bij elkaar in haar graphic novels waarin haar alterego Samurette als spreekbuis fungeert.

Art Work Thérèse Zoekende, Drieluik: “Samurette, Seventeen”, collage van fotografie en digitale tekeningen uit graphic novel Samurette’s Poppenstory. 1: In het jaar van de slang, 1989, wordt Samurette zeventien jaar. ‘Toen ik zeventien werd veranderde er veel in mijn leven’. 2: Ze verlaat het ouderlijk huis, gaat naar de kunstacademie en begint met karate. 3: Samurette bezat indertijd twee poppen, een pop genaamd ‘Karate’ en een pop genaamd ‘Kunst’. Zij vertegenwoordigen de twee sporen van Samurttes leven.
MEER:
De eerste vier pagina’s van Samurette’s graphic novel: ‘Samurette’s Poppenstory’.



